Få styr på blodsukker niveauerne

Der er en grund til, at mange, som har behov for et hurtigt sukkerkick om eftermiddagen, kaster sig over slik, småkager eller sukkerholdige drikke: disse fødevarer giver et sukker2glukosebrag, som får blodsukkeret til at stige. Dette giver en midlertidig forøgelse af energien, men det ødelægger også dine bestræbelser på at holde dine blodsukkerniveauer på en kurs, der hæmmer insulinresistens.

Blodsukkeret reguleres af nogle komplekse mekanismer, der forhindrer store udsving. Blodsukkerbalancen holdes konstant gennem en kombination af insulin, som sænker blodniveauet, og glukagon, adrenalin og kortison, der hæver det. Da kræft elsker sukker, er bestræbelser på at holde blodsukker niveauet i bero en vigtig opgave.

Insulin dannes af bugspytkirtlen og er det primære hormon til regulering af blodsukkerbalancen. Også glukagon dannes i bugspytkirtlen. Det stimulerer til nedbrydning af glykogen til glukose. Hvis disse stoffer ikke fungerer optimalt eller ikke forefindes i en passende mængde, opstår der en ophobning af glukose i blodet, som kaldes hyperglykæmi, og det er hovedsymptom på forskellige former for diabetes.

Hyperglykæmi bevirker hyppig tørst og efterfølgende forøget væskeindtagelse, hyppig vandladning, vægttab og træthed. Hvis det ikke bliver behandlet, kan hyperglykæmi føre til mere alvorlige hjertekar-, lever-, nerve- eller synsproblemer.[1].

Sukker er et kulhydrat, som viser sig i mange former: laktose, glukose, fruktose og sukrose. SukkerLaktose er mælkesukker. Glukose er en energikilde i de fleste organismer. Fruktose findes naturligt i frugt og sukrose er almindeligt, raffineret sukker, som kommer fra sukkerrør eller roer. Alle sukkerarter er tomme kalorier. De mangler proteiner, vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre.

Højt blodsukker, insulin og kræft
Raffineret sukker bliver hurtigt optaget i blodet og forårsager en hurtig stigning i blodsukkeret. Som reaktion på det øger kroppen sekretionen af insulin fra bugspytkirtlen. Det har vist sig, at for meget insulin kan fremme væksten af kræft bryst,- mave, -tyktarm, -livmoder,- æggestok, -lunge og prostata.[2]

Hvad kan du selv gøre
Undgå raffinerede kulhydrater
Skær ned på eller undgå helt fødevarer, som får blodsukkeret til at stige voldsomt. Det gælder først og fremmest fødevarer, som indeholder raffineret mel og sukker. De indgår i rigelige mængder i f.eks. kommercielt bagte fødevarer, sukkerholdige desserter, sodavand, honning, rørsukker, ahornsirup og for meget frugtsaft.[3]

Erstat dem med fødevarer med mange fibre, som reducerer blodets insulinniveauer og forebygger derved insulinresistens. Et studie fra 2004 offentliggjort i tidsskriftet Diabetes viste, at personer, som indtog masser af fuldkorn, havde mindre sandsynlighed for at udvikle insulinresistens.[4]

Det dårlige fedt
Selvom fedt i kosten ikke umiddelbart hæver niveauerne af glukose eller insulin på den enkle måde, raffinerede kulhydrater gør, viser mange studier, at en kost, som er rig på fedt (især mættet fedt) på langt sigt vil forøge risikoen for at udvikle insulinresistens.[5]burgere

Omega-6
Et studie viser, at makrofager – en særlig type immunceller – sætter gang i insulinresistens, når de befinder sig i pro-inflammatoriske omgivelser. En kost, hvor omega-6 dominerer over omega-3 synes også at fremme insulinresistens selv på kort sigt, sandsynligvis netop fordi den forøger produktionen af de inflammatoriske biokemikalier, som fremmer insulinresistens.

Animalske fødevarer
Det vil være en god idé at undgå eller i det mindste reducere dit indtag af animalske fødevarer, der er rige på arakidonsyre og mættet fedt som oksekød, kylling, gris, spæk, lam, mælk, ost, is og æggeblommer. Det samme gælder vegetabilske olier, der er rige på linolsyre f.eks. soja, majs og blandede olier. En kost rig på monumættede fedtsyrer som olivenolie forbedrer derimod generelt insulinfølsomheden.Kød

Brug krydderier i maden
Brug krydderier og urter, som har vist sig at sænke blodsukkeret: kanel, bukkehorn, løg, hvidløg, purløg, porrer, laurbærblade nelliker.[6] 

Tilberedning har også betydning
Tilberedningsmetoderne har indflydelse på en fødevares glykæmiske virkning. Hele æbler medfører de laveste stigninger i glukosen, æblepuré en moderat stigning og æblejuice den højeste stigning.

Læg derfor vægt på så ubehandlede fødevarer som muligt. Madens fiberindhold reduceres også ved forarbejdning og får derved det glykæmiske index til at stige. Bland gerne kulhydrater med noget protein og fiberrige fødevarer, som kan forebygge stigninger i blodsukker og insulin.

Psykologisk stress
Stress provokerer insulinresistens på grund af stigninger i kortisolniveauerne, som medfører forhøjelse af blodsukkeret. Det kan også få din krop til hurtigt at akkumulere fedt, hvilket udgør en stor risiko for udviklingen af insulinresistens.[7]

Overvægt og fedme
Regelmæssige, små måltider holder dine blodsukkerniveauer mere stabilt, da store måltider medfører en hurtig, forøget udskillelse af glukose og insulin. Eftersom overvægt gør dig tilbøjelig til ubalancer i blodglukose og insulinresistens, er det vigtigt, at du spiser den rigtige mængde mad for at nå din idealvægt.[8] Overspisning vil forøge blodsukkeret på kort sigt og – ved at forøge fedtvævet – yderligere forstyrre reguleringen af blodsukkeret på længere sigt.

Få gang i motionen
Inaktivitet gør dig mere tilbøjelig til at udvikle insulinresistens og blodsukkerubalancer. YogaDet samme gør overvægt. Da et stillesiddende liv er den væsentligste årsag til insulinresistens, er det en god idé at gå i gang med milde til moderate motionsøvelser 30 minutter dagligt.

Få en god nats søvn
Efter utilstrækkelig søvn producerer kroppen højere niveauer af stresshormonet kortisol og pro-inflammatoriske cytokiner, hvoraf nogle synes at være ansvarlige for udviklingen af insulinresistens.[9]

 Et studie fra 2008 i tidsskriftet Sleep viste f.eks., at mænd, som fik mindre end 5 timers søvn om natten havde 50% større sandsynlighed for at udvikle diabetes end de, der sov gennemsnitligt 7-8 timer. De, som sov mere end 9 timer havde også større sandsynlighed for at udvikle diabetes.[10]

Pycnogenol
Et studie viser, at Pycnogenol, som er et patenteret ekstrakt af fyrrebark, kan nedsætte blodsukkerniveaet, hvis det tages før måltider. Ved at tage 10-20 mg pr. kg. kropsvægt, kan det også nedsætte blodsukkerniveauet efter måltider.[11]

Kanel
Kanel200-400 mg afet standardiseret vandopløseligt ekstrakt. Det kan anbefales at kanelfinde et kaneltilskud, som er testet klinisk, da almindelig kanel på langt sigt kan irritere munden hos nogle mennesker.[12]

Basilikum
Ocimum sanctum eller Hellig basilikum, som også kaldes Tulsi nedsætter blodsukkeret ved doser på 400-800 mg. [13].

L-carnitin
Et studie fra Skotland viste, at et dagligt tilskud af L-carnitin forbedrer den måde, hvorpå kroppen håndterer glukose og forebygger de store udsving i blodsukker niveauerne.[14]

Omega- 3
Et studie evaluerede effekten af omega-3 på markører for insulinresistens på 167 patienterfiskeolie kapsler (82 mænd og 85 kvinder), som enten fik placebo eller omega-3 med EPA og DHA 3 gange dagligt i 6 måneder. Konklusionen var, at omega-3 forbedrede alle parametre for insulinresistens sammenlignet med placebo.[15]

Læs mere udtømmende om emnet i bogen: Når Diagnosen er kræft. En selvhjælpsbog for kræftpatienter og deres pårørende.

Inge Kellermann
www.helsemail.dk
www.nårdiagnosenerkræft.dk

 



[2] Argiles JM., Lopez-Soriano F.J.: Insulin and cancer (rewiev).Oncol 2001; 18: 683-87.

[3] Saris WH. Sugars, energy metabolism, and body weight control. Am J Clin Nutr. 2003 Oct;78(4):850S-857S.

Liu S, Willett WC, Manson JE, Hu FB, Rosner B, Colditz G. Relation between changes in intakes of dietary fiber and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. Am J Clin Nutr. 2003; 78(5):920-7.

Wright DW, HansenRI, Mondon CE, Reaven GM. Sucrose-induced insulin resistance in the rat: modulation by exercise and diet. Am J Clin Nutr 1983;38:879–83.

Reiser S, Hallfrisch J, Fields M, et al. Effects of sugars on indices of glucose tolerance in humans. Am J Clin Nutr 1986;43:151–9.

[4] Riccardi G. Rivellese AA.  Dietary treatment of the metabolic syndrome–the optimal diet. British Journal of Nutrition. 2000;83 Suppl 1:S143-8

Anderson JW.  Dietary fibre, complex carbohydrate and coronary artery disease. Canadian Journal of Cardiology. 1995;11 Suppl G:55G-62G

Fukagawa NK. Anderson JW. Hageman G. Young VR. Minaker KL.  High-carbohydrate, high-fiber diets increase peripheral insulin sensitivity in healthy young and old adults.  American Journal of Clinical Nutrition. 1990;52(3):524-8

Lovejoy J. DiGirolamo M.  Habitual dietary intake and insulin sensitivity in lean and obese adults. American Journal of Clinical Nutrition. 1992;55(6):1174-9

Frost G.  Keogh B.  Smith D.  Akinsanya K.  Leeds A. The effect of low-glycemic carbohydrate on insulin and glucose response in vivo and in vitro in patients with coronary heart disease.  Metabolism: Clinical & Experimental. 1996;45(6):669-72.

McKeown NM, Meigs JB, Liu S, Saltzman E, Wilson PW, Jacques PF. Carbohydrate nutrition, insulin resistance, and the prevalence of the metabolic syndrome in the Framingham Offspring Cohort. Diabetes Care. 2004 Feb;27(2):538-46.

[5] Vessby B.  Dietary fat and insulin action in humans.  Br J Nutr 2000; 83 Suppl 1:S91-6.

Boeing H, Weisgerber UM, Jeckel A, Rose H-J, Kroke A.  Association between glycated hemoglobin and diet and other lifestyle factors in a nondiabetic population:  cross-sectional evaluation fo data from the Potsdam cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study.  Am J Clin Nutr 2000; 71:1115-22.

Barnard RJ. Roberts CK. Varon SM. Berger JJ.  Diet-induced insulin resistance precedes other aspects of the metabolic syndrome.  Journal of Applied Physiology. 1998;84(4):1311-5

Chen M.  Bergman RN.  Porte D Jr. Insulin resistance and beta-cell dysfunction in aging: the importance of dietary carbohydrate.  Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 1988;67(5):951-7

Barnard RJ. Youngren JF. Martin DA.  Diet, not aging, causes skeletal muscle insulin resistance.  Gerontology. 1995;41(4):205-11

Kaklamani VG.  Linos A.  Kaklamani E.  Markaki I. Koumantaki Y.  Mantzoros CS. Dietary fat and carbohydrates are independently associated with circulating insulin-like growth factor 1 and insulin-like growth factor-binding protein 3 concentrations in healthy adults. Journal of Clinical Oncology. 1999;17(10):3291-8

Kari FW. Dunn SE. French JE. Barrett JC.  Roles for insulin-like growth factor-1 in mediating the anti-carcinogenic effects of caloric restriction.  Journal of Nutrition, Health & Aging. 1999;3(2):92-101

Zeyda M, Stulnig TM. Adipose tissue macrophages. Immunol Lett. 2007 Oct 15;112(2):61-7.

[6] Yam D, Eliraz A, Berry EM. Diet and disease–the Israeli paradox: possible dangers of a high omega-6 polyunsaturated fatty acid diet.  Isr J Med Sci. 1996 Nov;32(11):1134-43.

Rasic-Milutinovic Z, Perunicic G, Pljesa S, Gluvic Z, Sobajic S, Djuric I, Ristic D. Effects of N-3 PUFAs supplementation on insulin resistance and inflammatory biomarkers in hemodialysis patients. Ren Fail. 2007;29(3):321-9.

Haugaard SB, Madsbad S, Høy CE, Vaag A. Dietary intervention increases n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in skeletal muscle membrane phospholipids of obese subjects. Implications for insulin sensitivity.

Clin Endocrinol (Oxf). 2006 Feb;64(2):169-78.

Due A, Larsen TM, Hermansen K, Stender S, Holst JJ, Toubro S, Martinussen T, Astrup A. Comparison of the effects on insulin resistance and glucose tolerance of 6-mo high-monounsaturated-fat, low-fat, and control diets. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):855-62.

Riccardi G. Rivellese AA.  Dietary treatment of the metabolic syndrome–the optimal diet. British Journal of Nutrition. 2000;83 Suppl 1:S143-8.

Anon.  Culinary herbs.  Available at: http://www.vegetarian-nutrition.info/vn/herb-spice.php.  Accessed July 12, 2008.

[7] Raikkonen K.  Keltikangas-Jarvinen L.  Adlercreutz H. Hautanen A. Psychosocial stress and the insulin resistance syndrome. Metabolism: Clinical & Experimental.  45(12):1533-8, 1996

Mooy JM, de Vries H, Grootenhuis PA, Bouter LM, Heine RJ. Major stressful life events in relation to prevalence of undetected type 2 diabetes: the Hoorn Study. Diabetes Care. 2000 Feb;23(2):197-201.

Kyrou I, Chrousos GP, Tsigos C. Stress, visceral obesity, and metabolic complications. Ann N Y Acad Sci. 2006 Nov;1083:77-110.

[8] Jenkins DJ.  Josse RG.  Jenkins AL.  Wolever TM.  Vuksan V. Implications of altering the rate of carbohydrate absorption from the gastrointestinal tract.  Clinical & Investigative Medicine – Medecine Clinique et Experimentale.  18(4):296-302, 1995

Colditz GA, Willett WC, Rotnitzky A, Manson JE. Weight gain as a risk factor for clinical diabetes mellitus in women. Ann Intern Med 1995;122:481-6

Bryhni B, Jenssen TG, Olafsen K, Eikrem JH. Age or waist as determinant of insulin action? Metabolism. 2003 Jul;52(7):850-7.

Pereira MA, Kartashov AK, van Horn L, Slattery M, Jacobs DR, Ludwig DS.  Reported breakfast habits and incidence of obesity and the insulin resistance syndrome in young black and white adults:  the CARDIA study.  Circulation 2003; 107: 16, abstract P35.

[9] Vgontzas AN, Zoumakis E, Bixler EO, Lin HM, Follett H, Kales A, Chrousos GP. Adverse effects of modest sleep restriction on sleepiness, performance, and inflammatory cytokines. J Clin Endocrinol Metab. 2004 May;89(5):2119-26.

[10] Gangwisch JE, Heymsfield SB, Boden-Albala B, Buijs RM, Kreier F, Pickering TG, Rundle AG, Zammit GK, Malaspina D. Sleep duration as a risk factor for diabetes incidence in a large U.S. sample. Sleep. 2007 Dec 1;30(12):1667-73.

[11] Jankyova, S. et al.: Pycnogenol efficiency on glycaemia, motor nerve conduction velocity and markers of oxidative stress in mild type diabetes in rats. Phytoterapy Research August 2009

Maritim A, Dene BA, Sanders RA, Watkins JB 3rd.: Effects of pycnogenol treatment on oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J Biochem Mol Toxicol. 2003;17(3):193-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12815616

[12] Anon. Cinnamon linked to oral sores, irritation. J Am Dent Assoc. 1995 Sep;126(9):1214.

[13] Gupta P, Yadav DK, Siripurapu KB, Palit G, Maurya R. Constituents of Ocimum sanctum with antistress activity. J Nat Prod. 2007 Sep;70(9):1410-6.

Narendhirakannan RT, Subramanian S, Kandaswamy M. Biochemical evaluation of antidiabetogenic properties of some commonly used Indian plants on streptozotocin-induced diabetes in experimental rats. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006 Dec;33(12):1150-7.

[14] Galloway, S.D.R. et al.: Effects of oral l-carnitine supplementation on insulin sensitivity indices in response to glucose feeding in lean and overweight/obese males. Amino Acids vol 41 nr. 2, 507-515. www.nutraingredients.com 4. juni 2011

[15] Derosa, G. et al.: Effects of n-3 PUFA on insulin resistance after an oral fat load. European Journal of Lipid Science and Technology. http://www.nutraingredients.com/content/view

Share Button