Olivenolie fremmer selvmord i brystkræftceller, der indeholder HER2

Spanske forskere offentliggjorde i 2008 opdagelsen af, at indholdsstofferne i olivenolie har en undertrykkende effekt mod de brystkræftceller, der indeholder kræftgenet HER2.[1]olivenolie5

Dette gen anses for at være til stede i 20-30% af alle invasive brystkræfttilfælde og har vist en sammenhæng med kortere kræftfri perioder og reduceret overlevelse.

Javier Menendez fra Catalan Institute of Oncology og Antonio Segura-Carretero fra University of Granada testede sammen med deres kolleger fenoler fra extra virgin olivenolie i to brystkræftcelle linier i laboratoriet og lod nogle celler være ubehandlede.

Resultatet var, at de fraktioner af celler, som indeholdt polyfenoler satte gang i den programmerede celledød i de celler, der indeholdt mange HER2 proteiner.

Extra virgin olivenolie produceres ved at presse oliven uden brug af varme eller kemikalier og tilbageholder plantestoffer, som ellers ville gå tabt i raffineringsprocessen.

Selvom de aktive indholdsstoffer i olivenolie – dette tilfælde lignaner og secoiridoider – som i dette forsøg viste den tumordræbende effekt, var større end de mængder, man som almindelig forbruger indtager af olivenolie, mener forskerne alligevel, at forsøget tydeligt viser, ”at disse polyfenoler kan give et fantastisk og sikkert grundlag for at producere en ny kræftmedicin”.

Man kan også starte med at bruge mere olivenolie af høj kvalitet som forebyggelse af kræftudviklingen i første omgang. Også disse forskere var inde på, at store mængder olivenolie i kosten kan være i hvert fald en del af forklaringen på observationen af en reduceret risiko for brystkræft ved at spise det, vi populært kalder en middelhavskost. Denne er kendetegnet ved mange grønsager, olivenolie og fisk.

 

[1] publiceret online 18. december 2008 i BioMed Central Cancer
http://www.lef.org/newsletter/2008

Share Button