Brug mere olivenolie og lev længere

Et studie fra 2012 fandt en sammenhænolivenolie10g mellem indtagelse af olivenolie med længere levetid i en opfølgningsperiode på gennemsnitlig13,4 år.[1]

Spanske forskere analyserede data fra 40.622 mænd og kvinder, som boede i Spanien og som var mellem 29 og 69 år gamle ved rekrutteringen til The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Spain). I interviews havde deltagerne besvaret spørgsmål om bl.a. typiske mad-og drikkevarer og nu undersøgte forskerne data vedrørende indtagelse af olivenolie og antal kalorier.

I løbet af opfølgningsperioden fra starten af 1992-93 og slutning i 2006-09 var der 416 dødsfald på grund af hjertekarsygdom, 956 dødsfald på grund af kræft og 417 dødsfald af andre årsager. Der var 126 dødsfald, hvor årsagen ikke var oplyst.

For de deltagere hvis indtag af olivenolie lå i den højeste fjerdedel, var der tale om en 26% lavere risiko for at dø uanset årsag og 44% lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom sammenlignet med de, der ikke konsumerede olivenolie.

Ser vi på dødsårsager udover kræft og hjertekarsygdom, var der her en reduceret risiko på 38% hos de, der indtog mest olivenolie.

Selvom der i dette studie ikke kunne konstateres nogen sammenhæng mellem indtagelsen af olivenolie og risikoen for at dø af kræft, pointerer forskerne, at der er evidens for, at olivenolie beskytter mod specifikke kræftformer, især brystkræft.

Olivenolie indeholder enkelt-umættede fedtsyrer, E-vitamin og fenoler, som alle har stor betydning for beskyttelsen mod kroniske sygdomme. Forfatterne gør opmærksom på, at olivenolie i randomiserede, kliniske forsøg har vist sig at forbedre systemisk inflammation og kontrol med blodsukkeret. Det er faktorer, som også spiller en vigtig rolle i kræftudviklingen.

De finder også deres resultater vigtige set i lyset af, at indtaget af mættet fedt spreder sig i middelhavslandene på bekostning af den traditionelle middelhavskost.

 

[1] American Journal of Clinical Nutrition 30. maj 2012
http://www.lef.org/newsletter/2012/0608

Share Button