Spis soja for at reducere risikoen for lungekræft

sojabønner7Forskere fra Yong-Bing Xiang of Shanghai Jiaotong University School of Medicine søgte i PubMed, EMBASE og Cochrane Library for studier, som kunne vise noget om sammenhængen mellem indtagelse af soja og forekomsten af lungekræft. De valgte 8 case-control[1] og 3 prospektive[2] studier til deres undersøgelse, som omfattede 8.436 tilfælde af lungekræft.

Alle studierne havde anvendt spørgeskemaer, hvor deltagerne rapporterede om hyppigheden og forbrug af forskellige fødevarer for at estimere indtaget af soja.

Resultaterne af denne meta-analyse viste en reduktion af risikoen for lungekræft ved henholdsvis højt og lavt indtag af soja. Da analysen blev begrænset til 5 studier af høj kvalitet, var reduktionen hele 30%.

Analyse af særlige grupper afslørede, at den største beskyttende effekt opnåedes af kvinder, ikke-rygere og asiater. I studier med et dokumenteret indtag af soja isoflavoner var den gennemsnitlige reduktion i risikoen 27%. Effekten blev konstateret ved ufermenterede fødevarer, men ikke med fermenterede som miso.

 Selvom tobaksrygning antages at være den altdominerende årsag til lungekræft, gælder dette ifølge forskerne ikke for omkring 25% af lungekræft tilfældene. Tidligere har både cellekultur-og dyreforsøg vist, at genistein (et isoflavon som findes i soja) havde en kræfthæmmende effekt. Disse fund er blevet bekræftet af denne meta-analyse.[3]



[1] En case-kontrol-undersøgelse er et studie af udvalgte faktorers mulige sammenhæng med en konkret sygdom. En gruppe af syge mennesker sammenlignes med en kontrolgruppe af raske.

[2] Et prospektivt studie er en undersøgelse, der starter i den nuværende tid og fortsætter fremad i tid.

[3] Wan-Shui Yang, Puthiery Va et al.: Soy intake is associated with lower lung cancer risk: results from a meta-analysis of epidemiologic studies. Am J Clin Nutr. 2011 Dec ;94(6):1575-83. Epub 2011 Nov 9. PMID: 22071712
http://www.greenmedinfo.com
www.lef.org

 

 

 

Share Button