Større smertelindring ved en kombination af fiskeolie og olivenolie

Det er veldokumenteret, at fiskeolie virker smertestillende ved inflammatoriske sygdomme som gigt og leddegigt.Oliven6

Et klinisk forsøg fra Brasilien viser nu, at der kan være en fordel ved at kombinere fiskeolien med olivenolie for derved at opnå større effekt.

I forsøget blev 44 midaldrende patienter (34 kvinder og 9 mænd) med gigt og leddegigt randomiseret til en af tre grupper. Udover standardbehandlingen mod smerter, stivhed og inflammation fik den ene gruppe et placebo-præparat.

Patienterne i den anden gruppe fik fiskeolie rig på DHA og EPA, mens den tredje gruppe fik en kombination af fiskeolie og olivenolie.

Patienternes status på sygdommen blev fastsat ved begyndelsen af studiet og efter henholdsvis tre og seks måneder. Ved slutningen af forsøget viste det sig, at den gruppe, der havde fået fiskeolie havde fået en signifikant lettelse af morgenstivhed, reduktion af ledsmerternes intensitet, styrken i hænderne var forøget og de følte sig mindre trætte.

Det mest imponerende var imidlertid den endnu større forbedring, som gruppen, der fik både fiskeolie og olivenolie, oplevede.

Mens fiskeolien forbedrede forskellige parametre på inflammation var det kun gruppen, der fik både fiskeolie og olivenolie, der udover forbedring af morgenstivhedens varighed også var i stand til at åbne og lukke vandhaner. De gav desuden udtryk for større tilfredshed med udførelsen af deres daglige aktiviteter.

Referencer:
Berbert AA, Kondo CR, Almendra CL, Matsuo T, Dichi I. Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition. 2005 Feb;21
(2):131-6.
www.lef.org
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15723739

 

Share Button