Granatæble juice stabiliserer PSA ved prostatakræft

granatæbler PSA er en markør for prostatakræft, som bliver overvåget under behandlingen og som ikke burde være forhøjet efter behandling. En hurtig stigning af den tid, det tager at fordoble PSA tallet indikerer, at kræften er i udvikling og der er en forøget risiko for at dø af sygdommen.

I et studie publiceret i Clinical Cancer Research af forskere fra Johnsson Cancer Center i Los Angeles deltog 50 mænd med prostatakræft i et forsøg. De var alle behandlet med operation og strålebehandling og oplevede efterfølgende en fordobling af deres PSA i løbet af gennemsnitligt 15 måneder.

Forskerne instruerede nu kræftpatienterne i at drikke et glas granatæblejuice hver dag og 80% af mændene oplevede en forøgelse af fordoblingstiden for PSA til gennemsnitligt 54 måneder.

“Det er en stor forøgelse” fortæller den ledende forsker dr. Panchuk. ”Jeg var overrasket, da jeg så forbedringen af PSA tallene… Vi håber at kunne nedsætte behovet for andre behandlinger som hormonterapi eller kemo, som almindeligvis anvendes til disse patienter og som begge giver dem skadelige bivirkninger”.

Forskerne kender ikke forklaringen på, hvad det er i granatæbler, som har denne effekt, men gætter på, at det er en kombination af elementer snarere end et enkelt.

 

Reference:
Allan J. Pantuck et al.:
Phase II Study of Pomegranate Juice for Men with Rising Prostate-Specific Antigen following Surgery or Radiation for Prostate Cancer.Clin Cancer Res July 1, 2006 12; 4018
www.lef.org

Share Button