Granatæbler modvirker hormon-følsom brystkræft

granatæble20Granatæbler er traditionelt blevet anset for at være et symbol på fremgang og fertilitet i mange kulturer. I dag kommer der hele tiden ny forskning, som bekræfter frugtens sundhedsfremmende egenskaber.

I 2011 registrerede det amerikanske National Institute of Health 32 kliniske forsøg, som havde evalueret granatæblers effekt på en række sygdomme fra kræft og diabetes til forkølelse og hjerneskader hos børn.

Granatæbler har et højt indhold af antioxidanter, som i mange studier har vist sig at forebygge kræft. En gruppe stoffer, som kaldes ellagitanniner viste sig i et nyere studie at være ansvarlige for granatæblers evne til at hæmme kræftcelledeling.

Et forskerhold fra Californien, undersøgte som led i the Breast Cancer Research Program at City of Hope, hvorvidt plantestoffer i granatæbler kunne undertrykke enzymet aromatase, som er i stand til at omdanne mandlige kønshormoner til østrogen. Aromatase spiller derfor en nøglerolle i forhold til østrogen-følsom brystkræft og hæmning af dette enzym er en vigtig del af behandlingen af den type brystkræft.

Forskerne evaluerede 10 forskellige stoffer i granatæbler og fandt, at disse stoffer var i stand til at forebygge udviklingen af østrogen-følsom brystkræft bl.a. ved at hæmme aromatase. Et af dem – urolithin B, som dannes ud fra bl.a. ellagsyre  viste sig at hæmme både østrogen og cellevæksten signifikant og reducere spredning.

Lederen af forskningsprogrammet Shiuan Chen var meget overrasket over fundene: ”Vi har tidligere fundet, at andre frugter som f.eks. vindruer er i stand til at hæmme aromatase, men plantestofferne i granatæbler og vindruer er forskellige”

Østrogen-følsom brystkræft udgør 70-75% af alle brystkræft tilfælde og behandles konventionelt med aromatase-hæmmere, hvis almindelige bivirkninger omfatter hjerteproblemer, knogletab og ledsmerter. Selvom granatæbler måske ikke kan erstatte konventionelle lægemidler til formålet, er der alligevel grund til at have opmærksomheden vendt mod enhver naturlig form for aromatase-hæmmer.

Referencer:
Cancer Prevention Research jan 2010
Sturgeon SR, Ronnenberg AG.: Pomegranate and breast cancer: possible mechanisms of prevention. Nutr Rev. 2010 Feb;68(2):122-8. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00268.x.
www.naturalsociety.com
http://www.aacr.org/home/public–media/aacr-press-releases.

Share Button