Akupunktur lindrer hedeture

 Der er flere studier, der bekræfter, at akupunktur kan lindre hedeture og andre overgangsproblemer, som kan opstå som følge af tamoxifenbehandling. Et af dem blev publiceret i marts 2011 i Acupuncture in Medicine. 53 kvinder i overgangsalderen fik målt graden af hedeture, tør skede, blærebetændelse og humørsvingninger på en 5-punkt skala. 27 af dem fik traditionel kinesisk akupunktur 2 gange om ugen i 10 uger med nålene sat i i 20 minutter uden andre manuel eller elektrisk stimulation. Resten fik en”falsk” behandling.[1]Akupunktur2

Resultaterne viste, at de kvinder, der havde fået akupunktur, havde lavere scorer på alle parametre undtagen skedetørhed og blærebetændelse ved forsøgets afslutning. Den største effekt var på hedeturene. Det så desuden ud til, at effekten var kumulativ, således at effekten blev stærkere, jo flere behandlinger, kvinderne fik.

Et andet fra Henry Ford Hospital viste, at akupunktur ikke bare var ligeså effektiv som hormonbehandling til at reducere hedeture hos brystkræftpatienter, det forøgede faktisk også sexlyst og velvære. Akupunkturbehandlingen havde også en længerevarende effekt end den hormonbehandling, brystkræftpatienterne fik. Kvinderne rapporterede desuden om mere energi og klarhed i hovedet som følge af akupunkturbehandlingen.[2]

Studiet var det første randomiserede, kontrollerede forsøg, som på denne måde sammenlignede akupunktur og medicinsk behandling.

50 patienter blev rekrutteret på kræftklinikken og ved lodtrækning udvalgt til enten at få akupunktur eller venlafaxin behandling i 12 uger. Medicin-gruppen fik 37,5 mg venlafaxin oralt den første uge og 75 mg de efterfølgende 11 uger. Den anden gruppe fik akupunktur 2 gange om ugen de første 4 uger og en gang om ugen de resterende 8 uger. Ved forsøgets afslutning standsede alle patienter deres behandling og blev fulgt i et år, hvor de skrev dagbog for at notere antal og graden af hedeture og fik målt deres overordnede fysiske og mentale sundhed.

 

Studiet viste, at begge grupper I starten oplevede en 50% nedgang I hedeture og depressive symptomer, hvilket indikerede, at akupunktur er ligeså effektiv som den medicinske behandling.

Forskellene mellem de to  grupper viste sig imidlertid efter 2 ugers behandling. Akupunktur-gruppen fortsatte med at opleve minimale hedeture, mens medicin-gruppen fik en signifikant forøgelse af deres hedture. Akupunktur-gruppen oplevede ikke en forøgelse af frekvensen af deres hedeture før 3 måneder efter behandlingen.

 

 

[1] BMJ-British Medical Journal (2011, March 8). Acupuncture curbs severity of menopausal hot flushes, study suggests. ScienceDaily. Retrieved April 22, 2011

[2] Walker et al. Acupuncture Versus Venlafaxine for the Management of Vasomotor Symptoms in Patients With Hormone Receptor-Positive Breast Cancer: A Randomized Controlled Trial. Journal of Clinical Oncology, 2009; DOI:10.1200/JCO.2009.23.5150

Henry Ford Health System. “Acupuncture reduces hot flashes, improves sex drive for breast cancer patients.” ScienceDaily. ScienceDaily, 30 December 2009.http://www.sciencedaily.com

 

 

Share Button
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.